Spoed

De weekend / avonddienst regeling is er alleen voor het verlenen van spoedeisende hulp. Dat wil dus zeggen : ONGEVAL, NABLOEDING OF ACUTE PIJN. De weekend / avonddienst regeling is met nadruk niet bedoeld voor uitgevallen vullingen,cosmetische correcties en chronische pijnklachten. Gebruik maken van de weekend / avonddienst kan door te bellen met de Tandartsendienst die bereikbaar is via telefoonnummer 0900-1515. De spoeddienst kan (met name in het weekend) een toeslag voor spoedbehandeling berekenen.

Bij ongevallen

Heeft uw een beschadigde of uitgevallene tand? Neem in deze situaties direct contact op met uw tandarts. Zoek alle losse stukjes of de complete tand op en ga ermee naar de tandarts. Plaats een uitgevallen melktand nooit zelf terug. Daarmee kunt u de nieuwe blijvende tand beschadigen. Houd een uitgevallen tand of een afgebroken stuk tand vochtig, het liefst met melk of in de mond tussen de kiezen en de wang.

Bij nabloeding

Om een nabloeding te stoppen kunt u een verbandgaasje of een zakdoek met een knoop op de wond leggen en 30 minuten stevig dichtbijten. In een aantal gevallen zal de bloeding door de uitgeoefende drukĀ  stoppen. Zorg ervoor dat u hierna niet hard met water spoelt of de wond met hard voedsel beschadigt, hierdoor kan de bloeding weer beginnen. Blijft de wond ondanks deze poging bloeden, neem dan contact op.

Bij acute pijn

Oorzaken van acute tandpijn kunnen zijn: Tandbederf, ontsteking van het tandvlees, losgekomen vulling, verstandskiezen, ontsteking in de kaak. U kunt een aantal dingen doen om kiespijn te verlichten: 1. een pijnstiller zoals Paracetamol of Ibuprofen 2. Mond met warm zoutwater een paar minuten spoelen. 3. Wang koel houden met Icepack
Meer tips tegen acute pijn vindt u op deze website.

Tandartsen dienst

De tandartsendienst geeft informatie over de dienstdoende tandarts. Vraag bij het maken van de afspraak welke betaalmodus de tandarts hanteert. In de meeste gevallen moet er namelijk contant worden voldaan, maar niet overal kan dat met de pinpas! De weekenddienst gaat in op vrijdagmorgen 08.00 uur en eindigt op maandagmorgen om 08.00 uur. De avonddienst gaat elke dag om 17.00 uur in. Ook tijdens feestdagen en verdere afwezigheid is de Tandartsendienst bereikbaar.

De spoeddienst kan ook vertellen of er sprake is van spoed of dat wachten tot de eerst volgende werkdag mogelijk is. In de informatie over mondgezondheid en op www.allesoverhetgebit.nl staan enkele voorbeelden en tips bij acute pijn en andere vervelende situaties aan tanden of mond.